sernik z wiśnią dla początkujących

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

To pierwszy wykonany przeze mnie sernik w życiu. Jest idealny dla tych, którzy nie są amatorami serników. Podbił serce mojego męża. Jest wilgotny, delikatny i rozpływa się w ustach. Idealnie kruche ciasto i wiśnie są zwieńczeniem tej wyjątkowej uczty smaku. Goście są zachwyceni.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 żółtka, 1 całe jajo, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa serowa: 1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub gotowego twarogu sernikowego, 500ml śmietanki 30%, 1,5 szkl. cukru pudru, 6 jaj, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe.
    Dodatkowo: duży słoik wiśni z kompotu lub świeże owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z wiśnią dla początkujących - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy 20x36 i upiec w temp. 180' C. Pozostałą 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
  • 2. Masa serowa: Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i lekko ubijać dalej. Następnie dodawać po łyżce ser, na koniec wsypać 2 opakowania budyniu, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony kruchy spód.
  • 3. Na masę wyłożyć równomiernie wiśnie, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec 1 do 1,5 godziny aż wierzch będzie wyraźnie zarumieniony.

Porady

Jeśli użyjemy gotowego twarogu z wiaderka ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować