Tort dla początkujących - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. pieczemy podstawowy biszkopt: białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną piane dodajemy powoli cukier następnie żółtka na koniec mąkę przesianą i proszek do pieczenia na natłuszczoną formę wkładamy do piekarnika pieczemy ok 20 min. w temp. 175 st. upieczone ciasto dzielimy na dwie części i studzimy.
2. masa:
*ugotować galaretkę ( odstawić do stężenia)
* ugotować budyń według opisu na opakowaniu i ostudzić
ucieramy margarynę dodając przestudzony budyń.
3. polewa:
do rondelka dajemy wszystkie składniki na niewielkim ogniu roztapiamy składniki nie dopuszczając żeby polewa się zagotowała.
wykonanie:
wystudzone blaty ciasta smarujemy masą w kolejności:
1 blat smarujemy masa układamy paski galaretki ( ewentualnie pokrojoną w kostkę) i na górę troszkę masy żeby skleić dwa blaty ciasta na górę ciasta smarujemy reszta masy kruszymy ciastka na skruszone ciastka bardzo cienko rozwałkowujemy masę marcepanową. na to wylewamy polewę czekoladową przestudzoną.
Górę tortu dekorujemy według własnych upodobań.
Porady
żeby przyspieszyć wykonanie ciasta należy:
ugotować budyń dzień wcześniej i tak samo zrobić z galaretka.
Do masy można dodać jakieś olejki aromatyczne np.rumowy
Komentarze