Pizza dla początkujących

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza która nie nastręcza trudności.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 szklanki mąki
    • 3 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 8 dkg drożdży
    • Szczypta soli
    • Pół łyżeczki cukru
    • Ser żółty
    • Sos pomidorowy
    • Oregano
    • Bazylia
    • Zioła prowansalskie
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól
    • Pieprz
    Farsz:
    • Salami
    • Pieczarki
    • Cebula
    • Papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza dla początkujących - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Czekamy aż woda z pieczarek odparuje.
  • 2. Do naczynia przelewamy sos pomidorowy, przyprawiamy oregano, bazylią ziołami, solą i pieprzem. Przyprawy można wcześniej zaparzyć, będą miały wtedy bardziej wyrazisty smak. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość mieszamy.
  • 3. Pora wziąć się za ciasto. Do miski dajemy drożdże, cukier, sól oraz połowę ciepłego mleka. Mieszamy wszystkie składniki. Teraz dodajemy przesianą mąkę, jajko, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  • 4. Formę smarujemy olejem, posypujemy mąką i przekładamy ciasto. Polewamy sosem pomidorowym według uznania i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Układamy składniki farszu i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować