Pizza dla początkujących - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Czekamy aż woda z pieczarek odparuje.
2.Do naczynia przelewamy sos pomidorowy, przyprawiamy oregano, bazylią ziołami, solą i pieprzem. Przyprawy można wcześniej zaparzyć, będą miały wtedy bardziej wyrazisty smak. Przeciskamy przez praskę czosnek i całość mieszamy.
3.Pora wziąć się za ciasto. Do miski dajemy drożdże, cukier, sól oraz połowę ciepłego mleka. Mieszamy wszystkie składniki. Teraz dodajemy przesianą mąkę, jajko, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
4.Formę smarujemy olejem, posypujemy mąką i przekładamy ciasto. Polewamy sosem pomidorowym według uznania i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Układamy składniki farszu i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
5.Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.
Komentarze