Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dwukolorowe, babkowe. Tu z bananami, ale można z różnymi owocami. Tradycyjne są z galaretką, ja tu posmarowałam pysznym kremem czekoladowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -375 g. masła albo margaryny
    -250 g. cukru
    -6 jajek
    -3 łyżki mleka
    -375 g. mąki
    -75 g. mąki ziemniaczanej
    -3 łyżeczki proszek do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    -2 łyżki kakao
    -5 łyżek mleka

    OWOCE:
    -7 bananów ok. 900 g.

    KREM CZEKOLADOWY:
    -1 gorzka czekolada
    -2 mleczne czekolady
    -1 l. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -80 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml.wody

    POSYPKA:
    -100 g. mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto "fale dunaju" z bananami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym 1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mleko i zmiksować na niskich obrotach miksera. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym 2. Do reszty ciasta, przesiać kakao, dodać mleko i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.
  • Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym 3. Banany obrać i pokroić na grubsze plastry. Poukładać i lekko powciskać w ciasto.
  • Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym 4. Piec ok.40-45 min. w 175 *C.
  • Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym 5. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić potem schłodzić w lodówce,z pół godziny. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, fixem i jogurtem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na zimne ciasto, starając się dokładnie wgnieść w zagłębienia z bananami.Górę wyrównać.
  • Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym 6. posypka-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać ciasto. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować