Ciasto dwukolorowe, babkowe. Tu z bananami, ale można z różnymi owocami. Tradycyjne są z galaretką, ja tu posmarowałam pysznym kremem czekoladowym.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-375 g. masła albo margaryny
-250 g. cukru
-6 jajek
-3 łyżki mleka
-375 g. mąki
-75 g. mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki proszek do piecz.
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki kakao
-5 łyżek mleka
OWOCE:
-7 bananów ok. 900 g.
KREM CZEKOLADOWY:
-1 gorzka czekolada
-2 mleczne czekolady
-1 l. śmietanki 30 %
-800 g. jogurtu greckiego
-80 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-30 g. żelatyny
-ok.150 ml.wody
Ciasto "fale dunaju" z bananami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-
Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mleko i zmiksować na niskich obrotach miksera. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
2.Do reszty ciasta, przesiać kakao, dodać mleko i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.
3.Banany obrać i pokroić na grubsze plastry. Poukładać i lekko powciskać w ciasto.
4.Piec ok.40-45 min. w 175 *C.
5.krem-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić potem schłodzić w lodówce,z pół godziny. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, fixem i jogurtem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na zimne ciasto, starając się dokładnie wgnieść w zagłębienia z bananami.Górę wyrównać.
6.posypka-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać ciasto. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze