Ciasto Fale Dunaju

  • wyświetlono: 1208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto fale Dunaju są jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych wypieków w Polsce.Jest to proste połączenie dwu-kolorowego ciasta biszkoptowego z kremem budyniowym, polane gorzką czekoladą oraz ozdobione kleksami z bitej śmietany. W moim przepisie do ciasta Fale Dunaju dodałam również brzoskwinie, które nadają ciastu charakteru oraz wilgotności.

Honorata Kielczyk
  • 20 porcje
  • 130min
  • Średni

Składniki

ciasto
350 g mąki(2 niepełne szklanki)
180 g cukru(1 szklanka)
150 ml oleju
70 ml mleka + 1 łyżka
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
15 g kakao(1 czubata łyżka)
3 jajka
krem budyniowy
500 ml mleka
400 g brzoskwi z puszki(1 puszka)
300 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
30 g cukru(3 łyżki)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
polewa
100 g czekolady
20 g masła
kleksy z bitej śmietany
200 ml śmietany 30%
30 g cukru pudru(3 łyżki)
30 g śmietanfixu(1 opakowanie)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Fale Dunaju

  • 1. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj olej. Utrzyj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Ponownie miksuję. Do ciasta dodaj mleko. Krótko miksuj. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 1 łyżkę mleka i kakao. Wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw nałóż ciasto jasne, następnie ciasto ciemnie(można lekko przemieszać). Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    350 ml mleka zagotuj. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Całość gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami gęsty budyń. Miksujemy do uzyskania kremu.
    Brzoskwinie odsączamy z zalewamy. Kroimy w drobną kostkę.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Całość łączymy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą polewę.
    Na wystudzone ciasto układamy brzoskwinie. Na owocach smarujemy krem budyniowy. Krem polewamy rozpuszczoną czekoladą. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej. Robimy kleksy na cieście ze śmietany. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 3 godziny(najlepiej przez całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mama mnie nauczyłaciasta sezonoweciasto z krememciasto fala dunajuwypieki z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Fale dunaju ze śliwkami

Dodane przez: Zora

CIASTO FALE DUNAJU ZE ŚLIWKAMI

Ciasto kakaowe, śliwki, śmietana…...

image-1o6xfp5

Dodane przez: Mariola123

CIASTO FALE DUNAJU

Ciasto fale Dunaju jest bardzo...

Fale Dunaju z jabłkami

Dodane przez: Karina253

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Fale Dunaju

Dodane przez: iziona

Ciasto Fale Dunaju

Klasyk wśród ciast choć ostatnio...

fale dunaju

Dodane przez: izaa_a

Fale Dunaju

...ciasto stare jak świat i chyba...

Fale Dunaju z owocami

Dodane przez: Misia328

Ciasto Fale dunaju z owocami

Ciasto o wyrazistym smaku, który...