Fale Dunaju

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sprawdzony przepis na rodzinne przyjęcia

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 kostka margaryny
    30 dkg mąki
    20 dkg cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    masa:
    1 budyń waniliowy+2 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z kremem

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z rozpuszczoną margaryną. Masę podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao. Na blaszkę 20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto i na nie rozsmarować ciasto z kakao. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Budyń ugotować bez cukru. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem.

    Na wystudzone ciasto rozsmarować krem. Wierzch udekorować polewą i odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować