Ciasto czekoladowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza propozycja to super prosty i bardzo czekoladowy ucieraniec z dodatkiem śliwek. Ciasto jest puszyste i bardzo miękkie. Rozpływa się w ustach. Śliwki do ciasta powinny być nieco twardsze, aby nie zawilgociły ciasta. Ciasto doskonale pasuje do popołudniowej kawy z przyjaciółmi.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto czekoladowe

    300 g mąki pszennej
    150 g cukru
    125 ml oleju
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    5 jajek
    dodatkowo
    250 g śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy.
    Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Jajka Kakao Mąka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować