Ciasto czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól.
Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając go stopniowo - miksujemy na wysokich obrotach.
Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo po jajku. Następnie też partiami suche składniki. Ciasto zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników.
Blachę ok 25 x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut (do suchego patyka).
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem (możemy dodać kawałek masła).
Polewamy nią ostudzone ciasto.
Ciasta nie wkładamy do lodówki, zostawiamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Komentarze