Ciasto czekoladowe ze śliwkami

4.25 (4 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe, ze śliwkami i polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Słodkie i wilgotne, łatwe w przygotowaniu i na każdą okazję.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki,

    200 g masła,

    5 jajek,

    200 g jogurtu greckiego,

    3/4 szklanki cukru,

    łyżeczka proszku do pieczenia,

    25 g kakao,

    szczypta soli,

    650 - 700 g śliwek (waga przed wypestkowaniem)

    50 g gorzkiej czekolady,

    3-4 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól.

    Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając go stopniowo - miksujemy na wysokich obrotach.
    Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo po jajku. Następnie też partiami suche składniki. Ciasto zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników.

    Blachę ok 25 x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut (do suchego patyka).
    Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem (możemy dodać kawałek masła).
    Polewamy nią ostudzone ciasto.
    Ciasta nie wkładamy do lodówki, zostawiamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować