Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami

4.5 (143 ocen)

  • 45 min

Smaczna, aromatyczna, szybka, łatwa propozycja na słodko z sezonowymi owocami. Ciasto smakuje dzieciom.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane czekoladowe:
    3 szklanki mąki pszennej, typ 500
    1 szklanka cukru
    250 g margaryny
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    5 jajek wiejskich
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie czekoladowe, bez cukru- 80 g
    cukier waniliowy
    kilka kropli olejku do ciast o smaku śmietankowym

    Ponadto:
    1/2 g śliwek węgierek
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie jajek z cukrem 1. Wykonanie ciasta czekoladowego:
    Ucieramy całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym w makutrze lub mikserem.
  • ucieranie jajek z cukrem i margaryną 2. Dodajemy stopniowo miękką margarynę. Ucieramy nadal.
  • składniki sypkie na ciasto czekoladowe 3. Składniki sypkie przesiewamy, łączymy razem.
  • składniki na ciasto czekoladowe ucierane 4. Powoli wsypujemy do ciasta składniki sypkie i nadal ucieramy.
  • ucieranie ciasta czekoladowego 5. Wlewamy olej, aromat zapachowy do ciasta. Mieszamy na gładką masę.
  • obrane śliwki węgierki 6. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Kroimy na części.
  • śliwki obtoczone w cynamonie 7. Pokrojone śliwki obtaczamy w cynamonie w proszku.
  • ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami- przed pieczeniem 8. Ciasto wykładamy na blachę, wyłożoną wcześniej pergaminem, o wymiarach23x 33. Rozsmarowujemy równo.
    Wykładamy równo śliwki z cynamonem.
  • ciasto czekoladowe ze śliwkami- przed pieczeniem 9. Śliwki wciskamy w ciasto, aby się zanurzyły.
  • ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami- po upieczeniu 10. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 30 min.
    Sprawdzamy patyczkiem,,czy jest upieczone.
  • ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami- w przekroju 11. Wyjmujemy ciasto z pieca, zdejmujemy pergamin. Przekładamy na deskę. Studzimy.
  • ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami 12. Ciasto kroimy na kwadraty układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  • ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami 13. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Zamiast węgierek możemy użyć innych twardych, dojrzałych śliwek lub mrożonych- w zimie. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne. Bardzo smakuje dzieciom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Cynamon Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować