Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i niedrogie ciasto, idealne w sezonie w którym królują śliwki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche (na blaszkę 23x38 cm):
    30 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    10 dag cukru pudru
    małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    1 jajko
    1 żółtko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto ucierane:
    5 jajek
    250 g margaryny
    20 dag mąki
    20 dag cukru kryształu
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    słoik powideł śliwkowych (ok. 300 g)
    1 kg śliwek węgierek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto ucierane: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dać ciasto kruche, posmarować powidłem śliwkowym i poukładać pokrojone na połówki śliwki (przecięciem do góry), całość zalać ciastem ucieranym. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować