Ciasto czekoladowe z dodatkiem coli

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto czekoladowe z dodatkiem coli. Cola nie tylko nadała ciastu specyficznego smaku, ale również nie powtarzalny smak. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na spotkania rodzinne, jak i przyjęcia.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    150 g masła
    150 g cukru
    100 ml wody
    100 ml coli
    100 g czekolady
    20 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z dodatkiem coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy do białek/ Cukier, wodę, colę masło, kakao i czekoladę pokrojona w kawałki rozpuszczamy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę pszenną. miksujemy. Białka ubijamy na sztywna masę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować