Czekoladowe ciasto z cukinią

4.33 (6 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno wilgotne aromatyczne ciasto z dodatkiem cukini która nie jest wyczuwalna a dzięki której ciasto zachowuje długo świeżość.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1 szklanka startej i odciśniętej cukini
    1/2 szklanki siekanych orzechów wloskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Polew:
    10 dag masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao

    Forma: keksówka
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem do białości, dodać mąkę, olej, kakao i wymieszać. Na końcu dodać orzechy oraz cukinię startą na grubych oczkach i odciśniętą, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksowki wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 1 godziny w temp. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  • 2. Do garnka dać wodę oraz cukier.o zagotować. Następnie dać masło i energicznie rozmieszac trzepaczką. Dodać kakao i ponownie mieszać aby nie pozostały grudki. Polewę wyłożyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Olej Mąka pszenna Jajka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować