Ciasto Czekoladowe Z Budyniem, Marcepanem I Mleczną Polewą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ciasto nie jest mocno słodkie, jest lekkie, czekoladowe i w smaku przypomina kostki domino ale kostki w porównaniu do tego ciasta są bardziej pracochłonne. Tutaj taka uproszczona wersja plus budyń, polecam ten kokosowy bo naprawdę tu pasuje :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    Blaty czekoladowe:
    4 jajka kl L (żółtka i białka osobno)
    160 g masła
    2/3 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 opakowanie budyniu kokosowego
    440 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    Dodatkowo:
    250 g marcepanu
    cukier puder do podsypywania
    1 słoik dżemu morelowego lub z czarnej porzeczki
    płatki czekoladowe do dekoracji
    Polewa mleczna:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    2-3 łyżki cukru
    około 8 łyżek mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z budyniem, marcepanem i mleczną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty czekoladowe

    1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do wchłonięcia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
    2. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem czekoladowym. Tak powstałe ciasto dzielimy na trzy części.
    Każdą część pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Temperatura pieczenia 160 stopni, grzanie góra - dół z termo obiegiem przez 10minut

    Masa budyniowa

    3. 340 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100 ml rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
    Gorący odstawiamy na balkon aby chwilkę przestygł ale dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch.

    Złożenie

    4. Na dno blaszki w której piekły się blaty wykładamy papier który używaliśmy do pieczenia blatów i wykładamy pierwszy blat ( i tu jeśli macie dużo czasu to zdzieracie wierzch blatu, jeśli tego nie zrobicie budyń nie będzie się trzymał ciasta lub nie zdzieracie tylko wkładacie blat góra do dołu)
    Na blat wykładamy ciepły budyń i równo go rozprowadzamy, przykrywamy drugim blatem który smarujemy połową dżemu.
    5. Na papierze do pieczenia posypanym cukrem pudrem wałkujemy marcepan na wielkość blatu i układamy go na dżemie, ostatni blat smarujemy pozostałym dżemem i przykrywamy dociskając całość.

    Polewa i dekoracja

    6. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy.

    Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek !
    Wierzch posypujemy płatkami czekolady wstawiamy ciasto do lodówki.
    Przed podaniem wyjmujemy na 2 godziny przed podaniem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować