Naleśniki z dodatkiem coli

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie naleśniki ? Podam wam z wielką przyjemnością sprawdzony przepis na przepyszne pulchne jak omlet naleśniki które zrobiłam z przepisu mojej 72 letniej mamy, jedyna moja zmiana w tym przepisie to dodanie napoju coli aby sprawić żeby były jeszcze bardziej pulchne

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto naleśnikowe :
    5 jajek rozmiar M,
    2,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
    2,5 szklanki mleka 3,2 %,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    0,5 szklanki napoju cola,
    3/4 szklanki oleju
    dodatkowo :
    500 g twarogu - 2 kostki lub jeżeli ktoś woli dowolny dżem,
    10 łyżeczek cukru,
    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z dodatkiem coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Na początku przygotować sobie twaróg ja używam taki z Biedronki jak dla mnie jest on najlepszy nie trzeba go mielić jest tak dobrze przygotowany, do salaterki przełożyć obie kostki twarogu, wsypać cukier i dodać śmietanę całość wymieszać za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników oraz do momentu aż nie będzie czuć kryształków cukru. Po przygotowaniu twarogu białka oddzielić od żółtek i same białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • naleśniki 2. W drugiej misce gdzie mamy wbite żółtka wsypać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko oraz colę i całość zmiksować do połączenia się wszystkiego w jedną całość, następnie wlać olej i również zmiksować do połączenia się wszystkiego razem ze sobą. Gdy mamy już zmiksowane ciasto wtedy przełożyć do niego całą pianę z białek i wymieszać łyżką do czasu połączenia się piany z ciastem
  • naleśniki 3. Jak już mamy przygotowane ciasto wtedy rozgrzać patelnię można wlać na nią małą kropelkę oleju po mimo to że olej jest dodany do ciasta. Wlać dwie chochle ciasta naleśnikowego i na średnim ogniu z obu stron smażyć na ładny złoty kolor. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu
  • naleśniki 4. Na usmażone jeszcze gorące naleśniki nakładać przygotowany twaróg lub ulubiony dżem i zawijać dowolnie. Podawać również kto z czym lubi ja dodatkowo dałam borówki które uwielbiam. Naleśniki są tak puszyste że nigdy wcześniej nie jadłam aż tak smacznych smakiem i delikatnością przypominają omleta, jeżeli spróbujecie je usmażyć z chęcią poczekam aż podzielicie się ze mną opinią na ich temat
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Coca cola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować