Ciasto cytrynowe na waflach

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super szybkie ciasto. Idealne dla dzieci jaj i dorosłych. Wspaniale sprawdzi się na każdej uroczystości i pikniku.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto kakaowe:
    20 dkg margaryny
    25 dkg cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 całe jajka
    1 duża łyżka kakao
    25 dkg mąki pszennej
    5 dkg mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Masa cytrynowa
    750 ml śmietany kwaśnej
    3 galaretki cytrynowe
    400 ml wody
    1/2 ciasta kakaowego

    Dodatkowo:
    2 płaty wafla
    konfitura z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao, mąkę pszenną, ziemniaczaną, oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem. Piec ok. 40 minut w piekarniku w 180 stopniach celcjusza. Wystudzić i przeciąć na pół.

    Masa cytrynowa Zimną śmietanę ubijać ok 5 minut. 3 galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić i dodać do śmietany, na koniec dodać pokruszoną połowę ciasta kakaowego.

    Wykonanie
    Oba wafle przyciąć do rozmiaru formy ciasta. Pierwszy wafel smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki kładziemy ciasto kakaowe, na to wylewamy masę cytrynową z pokruszonym ciastem kakaowym wkładamy do lodówki do stężenia, na koniec drugiego wafla smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki i przykładamy nim masę cytrynową.

Porady

Ciasto kakaowe najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto lepiej się kruszy do masy cytrynowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek orzechowy na waflach

To może cię zainteresować