Ciasto cytrynowe na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao, mąkę pszenną, ziemniaczaną, oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem. Piec ok. 40 minut w piekarniku w 180 stopniach celcjusza. Wystudzić i przeciąć na pół.
Masa cytrynowa Zimną śmietanę ubijać ok 5 minut. 3 galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić i dodać do śmietany, na koniec dodać pokruszoną połowę ciasta kakaowego.
Wykonanie
Oba wafle przyciąć do rozmiaru formy ciasta. Pierwszy wafel smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki kładziemy ciasto kakaowe, na to wylewamy masę cytrynową z pokruszonym ciastem kakaowym wkładamy do lodówki do stężenia, na koniec drugiego wafla smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki i przykładamy nim masę cytrynową.
Porady
Ciasto kakaowe najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto lepiej się kruszy do masy cytrynowej.
Komentarze