Pyszne ciasto z borówkami

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest idealne na upalne dni. Połączenie biszkoptu, budyniu z nutką olejku migdałowego, borówek i galaretki agrestowej sprawia ,że ciasto jest cudowne i lekkie w smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt brytfanka 25x42
    5 jajek
    10 dkg mąki pszennej
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    20 dkg cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek stołowych wody
    2 łyżki octu

    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 duży budyń śmietankowy
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    kilka kropli aromaty migdałowego
    1 i 1/2 kostki masła

    Dodatkowo
    50 dkg borówek
    3 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Pyszne ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko robimy mikserem. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni
    Budyń
    Mleko, budyń, mąka, cukier waniliowy wszystko dobrze zmiksować, postawić na ogień i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń .
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, porcjami dodać ostudzony budyń i kilka kropli aromatu migdałowego.
    Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody.
    Wykonanie:
    Biszkopt - masa - borówki- galaretka

Porady

Zamiast borówek możemy użyć innych owoców sezonowych np malin, jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować