Ciasto cytrynowe na śmietanie

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne ciasto cytrynowe na bazie śmietany. Idealne z kubkiem mleka jak i do porannej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
    8 jajek
    250 g masła
    1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany 18%
    sok i skórka z cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Ciasto cytrynowe na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier oraz po jednym jajku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny oraz sok. Delikatnie wymieszać i dodać śmietanę. Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masło Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować