Ciasto mega cytrynowe

5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające, piaskowe, mega cytrynowe , puszyste, jedno z moich ulubionych ciast pieczonych bez okazji, pasuje zarówno na wielką imprezę jak i do kawy z przyjaciółmi. Jednym słowem łatwa klasyka która zawsze wychodzi i nie potrzebuje wielkich umiejętności. Mój ideał ciasta bez kremu.Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka 35 cm

    3 duże jajka
    20 dag masła
    ¾ szklanki cukru
    1 duża cytryna
    1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
    2 pełne szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Lukier do polania
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Ciasto mega cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć temp pokojową.

    Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą skórkę cytrynową.

    Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste.

    Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy.
    Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka.

    Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Zimne wyciągamy na kratkę , lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować