pyszne ciasto cytrynowe, radze zrobić z podwójnej porcji bo znika w mig ;)
Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego masła
2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany
skórka z 2 cytryn
sok z połowy cytryny
Ciasto mocno cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę i dodajemy pozostałe składniki
Ucieramy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Pieczemy ok 35-40 min w 160 st. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie czas wydłużamy.
2.Kiedy ciasto jest upieczone czekamy chwilkę aż nieco przestygnie robiąc w międzyczasie lukier mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.
3.Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem do samego dna, polewamy lukrem cytrynowym.
Komentarze