Snickers na waflach

4.51 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym smakiem Snickersa powstała domowa wersja słodkiego wafla.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 opakowanie wafli kwadratowych
    50 g Herbatników
    150 g Orzechy ziemne solone
    1 tabliczka czekolady deserowej
    3 łyżeczki ciemnego kakao

    WIERZCH:
    Polewa czekoladowa,
    zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g.

    MASA BAZOWA :
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    2 margaryny PALMA
    2 cukry waniliowe
    1 opakowanie mleka w proszku
    1 pokruszony drobno wafel(zostaje nam 4 do przekładania)
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Snickers na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składanie ciasta 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, cukier oraz cukier waniliowy, doprowadzamy do zagotowania. Często mieszamy.
    2. Zdejmujemy garnek z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia.
    3. Wsypujemy opakowanie mleka w proszku, mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby nie było grudek.
    4. Dodajemy do masy pokruszony drobno 1 wafel, mieszamy już łyżką.
    5. Rozdzielamy masę bazową po równo do 3 naczyń i postępujemy zgodnie z poniższymi wskazówkami.

    MASA I:
    Do 1/3 masy bazowej dodajemy 50 g pokruszonych drobno herbatników, dokładnie mieszamy łyżką.

    MASA II:
    1.Do 1/3 masy bazowej dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao.
    2. Czekoladę deserową siekamy drobno, wsypujemy do masy i całość mieszamy dokładnie.

    MASA III:
    Do 1/3 masy bazowej dodajemy 150 g orzechów ziemnych solonych, uprzednio posiekanych na drobniejsze kawałki. Mieszamy.

    Każdą część wafla dociskamy lekko na równomiernie rozsmarowanej masie, robiąc tak z kolejnymi częściami wg wzoru.
    Tak złożony wafel przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy deską oraz jakąś grubą książką.
    Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
    Po wyjęciu dekorujemy polewą, posypujemy mielonymi orzechami.
    Ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.
    Gotowy wafel kroimy w kwadraty, trójkąty, romby – dowolnie. Przechowujemy w zamykanych pojemnikach, w lodówce.

Porady

Tak przygotowany Snickers śmiało może odegrać rolę wielkanocnego mazurka, wystarczy go udekorować, zrobić wzory i ozdobić bakaliami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mleko Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek orzechowy na waflach

To może cię zainteresować