1,5 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
1 duża cytryna
6 łyżek kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto cytrynowe
1.
Cytrynę wkładamy do szklanej miski i zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy pod zimną wodą. Ścieramy żółtą skórkę na drobnych oczkach tarki (nie ścieramy białej wewnętrznej, bo ciasto zrobi się gorzkie).
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. Małą tortownicę, np. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).
Jajka, śmietanę i cukier mieszamy za pomocą trzepaczki. Wlewamy olej, sok z połowy cytryny i dodajemy startą skórkę-łączymy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników (to bardzo ważne!), mogą zostać małe grudki, to nic złego. Masę przekładamy do foremki i pieczemy przez około 50 minut. Studzimy. W małej miseczce mieszamy sok z połowy cytryny z cukrem pudrem. Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i polewamy przygotowanym lukrem. Ciacho gotowe, smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze