Sprężyste ciasto na pierogi idealne

4.97 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne, sprężyste ciasto. Pierogi są mięciutkie, a rodzinka zachwycona.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    5 dkg masła
    250 ml wrzącej wody
    1 jajko całe
    Sól
Wystaw ocenę:

4.97 (149 ocen)

Sprężyste ciasto na pierogi idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski dodać jajko sól delikatnie przemieszac widelcem. Masło rozpuścić dodać wrzącą wodę i po malutki wlać do miski z mąką i jajkiem mieszając widelcem. Wyciągnąć ciasto z miski i wyrabiać na stolnicy ok 7 minut aż ciasto będzie mięciutkie . Odstawić ciasto na ok 15 minut aby ostygło i odpoczęło.Stolnice podsypujemy mąką, ciasto rozwalkujemy cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdy krążek nakładamy farsz za pomocą łyżeczki i zlepiamy brzegi. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody gotujemy 2 minuty. Wyciągamy na półmisek za pomocą cedzaka. Smacznego

Porady

Ciasto na początku najlepiej mieszać widelcem gdyż jest bardzo gorące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować