Sprężyste ciasto na pierogi idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski dodać jajko sól delikatnie przemieszac widelcem. Masło rozpuścić dodać wrzącą wodę i po malutki wlać do miski z mąką i jajkiem mieszając widelcem. Wyciągnąć ciasto z miski i wyrabiać na stolnicy ok 7 minut aż ciasto będzie mięciutkie . Odstawić ciasto na ok 15 minut aby ostygło i odpoczęło.Stolnice podsypujemy mąką, ciasto rozwalkujemy cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdy krążek nakładamy farsz za pomocą łyżeczki i zlepiamy brzegi. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody gotujemy 2 minuty. Wyciągamy na półmisek za pomocą cedzaka. Smacznego
Porady
Ciasto na początku najlepiej mieszać widelcem gdyż jest bardzo gorące.
Komentarze