Ciasto cappuccino

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty savoiardi i dwa proste kremy- kawowy i cappuccino. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecamy szczególnie miłośnikom kawy.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na blaszkę kwadratową o boku 20 cm
    16 sztuk biszkoptów savoiardi
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    200ml gorącej wody
    1 łyżka kakao
    Krem kawowy:
    1 żółtko
    20 ml wody
    120 ml mleka waniliowego zagęszczonego z tubki
    1 łyżka wody lub mleka
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    200 g masła 82%
    Krem cappuccino:
    250 g serka mascarpone
    200 ml kremówki 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix (opcjonalnie)
    3 łyżki cappuccino
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Krem kawowy.
    Do rondelka o grubym dnie wlewamy 20 ml wody, wbijamy żółtko i dodajemy mleko zagęszczone. Dokładnie łączymy składniki, wstawiamy na umiarkowany ogień, mieszamy stale doprowadzając masę do zagotowania. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki i masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia. Przelewamy do naczynia szklanego i przykrywamy folią spożywczą „w kontakt” z masą, aby nie tworzył się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! W łyżce ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę kawy. Odkładamy rozpuszczoną kawę na bok do przestudzenia.
    Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Do ubitego masła wlewamy przestudzoną kawę i dobrze łączymy masło z kawą. Następnie w 2 etapach dorzucamy masę mleczną. Mieszamy ją tylko do połączenia składników. Pierwszy krem gotowy.

    zoom
  • o 2. W 200 ml gorącej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę kawy, studzimy ją. Następnie maczamy w w kawie biszkopty i układamy na dnie blaszki wyłożonej folią spożywczą. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem kawowy. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy drugą warstwę biszkoptów maczanych uprzednio w kawie. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • o 3. Krem cappuccino.
    Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki kremu i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Kiedy masa trochę zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy 2-3 minuty, aż krem będzie gęsty. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie przebić go i nie zrobić masła.
    Krem gotowy do użycia.
  • o 4. Wykładamy ciasto z lodówki i nakładamy krem cappuccino na górę. Wyrównujemy, robimy widelcem lub grzebieniem cukierniczym fale na wierzchu ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 1-2 godziny. Przed samym podaniem na stół posypujemy ciasto kakao.
    Wyborne ciasto cappuccino gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować