Ciasto cappuccino

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Przepis na tę wersję cappuccino dostałam od koleżanki i na stałe zagościł w moim domu. Robię go od święta, bo jest trochę pracochłonny, ale za to jest pyszny.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    5 dużych jajek
    2 budynie czekoladowe
    mąka pszenna(niecała szklanka)
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    6 białek
    18 dag cukru
    18 dag wiórków kokosowych drobnych

    Krem cappuccino:
    400 g masła
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki sypkiego cappuccino
    Budyń do kremu:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietanki 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie czekoladowe wsypać do szklanki i uzupełnić mąką pszenną, przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy żółtkowej wsypać sypkie składniki, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 25x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu ciasto przeciąć wzdłuż.
  • 2. Białka na ciasto kokosowe ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać kokos, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem o tej samej wielkości. Piec w temp.160 stopni ok. 30 minut (do lekkiego zrumienienia)
  • 3. Z 1/2 L mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń (bez cukru) i ostudzić.
  • 4. Żółtka z cukrem ubić na parze i ostudzić.
  • 5. Masło utrzeć, dodać żółtka, budyń, kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzonej. Na końcu dodać kawę cappuccino. Krem podzielić na 2 równe części.
  • 6. Jeden blat czekoladowego ciasta posmarować 1 częścią kremu, nałożyć blat kokosowy, dać drugą część kremu, przyłożyć pozostałym blatem czekoladowym.
  • 7. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować