Przepis na tę wersję cappuccino dostałam od koleżanki i na stałe zagościł w moim domu. Robię go od święta, bo jest trochę pracochłonny, ale za to jest pyszny.
Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budynie czekoladowe wsypać do szklanki i uzupełnić mąką pszenną, przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy żółtkowej wsypać sypkie składniki, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 25x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu ciasto przeciąć wzdłuż.
2.Białka na ciasto kokosowe ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać kokos, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem o tej samej wielkości. Piec w temp.160 stopni ok. 30 minut (do lekkiego zrumienienia)
3.Z 1/2 L mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń (bez cukru) i ostudzić.
4.Żółtka z cukrem ubić na parze i ostudzić.
5.Masło utrzeć, dodać żółtka, budyń, kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzonej. Na końcu dodać kawę cappuccino. Krem podzielić na 2 równe części.
6.Jeden blat czekoladowego ciasta posmarować 1 częścią kremu, nałożyć blat kokosowy, dać drugą część kremu, przyłożyć pozostałym blatem czekoladowym.
7.Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.
Komentarze