Ciasto kokosowe:
5 białek
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
200 g masła
3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto cappuccino
1.
Biszkopt kakaowy:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Ostudzić.
3.
Krem:
Mleko zagotować z cukrem. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, budyniem i mąką. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać po łyżce zimny budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cappuccino w proszku i dokładnie razem zmiksować.
4.
Przełożenie:
pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu kakaowego.
Gotowe ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze