Cappuccino - ciasto

4.51 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto robię już ponad 20 lat. Jest hitem w moim domu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
    * 1 masło
    * 300 g serka homogenizowanego waniliowego
    * 1 szklanka cukru
    * 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
    * 100 ml śmietanki 30%
    * biszkopty ok. 25 dkg

    Na polewę:
    * 1 czekolada
    * 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
    * 1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    * 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    * 1/2 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cappuccino - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka 21x24 cm


    Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

    Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

    Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

    Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

    Polałam polewą.

    Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
    Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

    Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
    Moje stało całą noc.

Porady

Notatki: * można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe * dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować