Ciasto "Malinowa Wenus "

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To już kolejne ciasto Wenus, tym razem w wersji malinowej. Ciasto z dwoma biszkoptami, masą budyniową i pianką serowo-malinową. Ciasto posypane, przyrumienionym kokosem, wyszło pyszne, delikatne i ślicznie się prezentujące.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT : 2 x :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWO- MALINOWA :
    -250 ml. frużeliny malinowej- przetartej
    -500 ml. wody
    -5 łyżek cukru
    -2 budynie malinowe (80g)
    -1 galaretka malinowa
    -100 g. masła

    PIANKA SEROWO- MALINOWA :
    -3 galaretki malinowe
    -0,5 l. wody
    -1 kg. sera z wiaderka
    -ok. 200 ml. frużeliny malinowej, przetartej
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru

    MUS:
    -ok. 200 ml. frużeliny malinowej, przetartej

    POSYPKA:
    -100 g. kokosu
    -1 cukier waniliowy
    -50 g. masła
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Ciasto "malinowa wenus " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Malinowa Wenus " 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw.
  • Ciasto "Malinowa Wenus " 2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto "Malinowa Wenus " 3. masa- Suche budynie rozmieszać ze szklanką wody a resztę wody zagotować z cukrem i musem. Ugotować budyń, odstawić z palnika i zaraz tam rozmieszać galaretkę i masło. Budyń trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Ciasto "Malinowa Wenus " 4. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
    Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem i frużeliną. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak zaczyna gęstnieć.
  • Ciasto "Malinowa Wenus " 5. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto "Malinowa Wenus " 6. Biszkopt posmarować frużeliną.
  • Ciasto "Malinowa Wenus " 7. posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić, ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować