To już kolejne ciasto Wenus, tym razem w wersji malinowej. Ciasto z dwoma biszkoptami, masą budyniową i pianką serowo-malinową. Ciasto posypane, przyrumienionym kokosem, wyszło pyszne, delikatne i ślicznie się prezentujące.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT : 2 x :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWO- MALINOWA :
-250 ml. frużeliny malinowej- przetartej
-500 ml. wody
-5 łyżek cukru
-2 budynie malinowe (80g)
-1 galaretka malinowa
-100 g. masła
PIANKA SEROWO- MALINOWA :
-3 galaretki malinowe
-0,5 l. wody
-1 kg. sera z wiaderka
-ok. 200 ml. frużeliny malinowej, przetartej
-250 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
MUS:
-ok. 200 ml. frużeliny malinowej, przetartej
POSYPKA:
-100 g. kokosu
-1 cukier waniliowy
-50 g. masła
Ciasto "malinowa wenus " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw.
2.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
3.masa- Suche budynie rozmieszać ze szklanką wody a resztę wody zagotować z cukrem i musem. Ugotować budyń, odstawić z palnika i zaraz tam rozmieszać galaretkę i masło. Budyń trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem i frużeliną. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak zaczyna gęstnieć.
5.Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
6.Biszkopt posmarować frużeliną.
7.posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić, ciepłym nożem.
Komentarze