ciastka pina colada

4.5 (155 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na rozchmurzenie tej brzydkiej aury mam dla Was przepis na ciasteczka w tropikalnym klimacie.
Połączenie ananasa i kokosa to duet, który zawsze kojarzy mi się z ciepłymi krajami i wyspą z palmami. A że akurat nie mogę się tam znaleźć to przynajmniej pocieszę się ciastkiem. Delikatne klasyczne kruche, wzbogacone warstwą kokosowe bezy i przełożone dżemem z ananasa i marakui. Dwa kęsy i jestem w tropikach:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    na ciasto kruche:

    300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    na bezę:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    50 g kokosu
    dodatkowo:
    słoiczek dżemu ananas z marakują
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka Beza Dżemy

Ciastka pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut.
    W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać cukier i kokos. Wyjąc ciastka, na połowę nałożyć bezę i wstawić do piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150*C ) i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć i wystudzić.
    Ciastka bez bezy smarować grubą warstwą dżemu i przykrywać ciasteczkami z bezą.
    Dekoracyjnie można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować