REKLAMA

Sernik pina colada (z ananasem i kokosem)

wyświetlono: 5773 | dodany do książki kucharskiej: 14 | polecenia: 0

Pyszne połączenie sernika z kokosową bezą i orzeźwiającym ananasem.

opublikowany: 01.01.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Spód:

    3 szkl mąki

    250 g zimnego masła/ margaryny

    3 łyżki cukru pudru

    szczypta soli

    5 żółtek

    łyżeczka proszku do pieczenia


    Sernik:

    125g masła

    3 jajka

    1 szkl cukru

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 kg sera 2x zmielonego

    2 budynie waniliowe


    Pianka:

    5 białek

    1 szkl cukru

    100g wiórków kokosowych


    puszka ananasa
Ocena:

(średnia 4.47 z 169 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę.

    Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.


    Przygotować masę serową: Składniki w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a następnie ser i budyń oraz ekstrakt waniliowy.


    Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i kiedy piana bedzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe.


    Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykladamy piankę kokosową. na piankę ścieramy zmrożone ciasto.

    Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.

    Gdyby sernik mocno się rumienił, można przykryć folia aluminiowa lub papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Pina Colada

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Ciasta ciasto z owocami ciasto kokosowe Ciasto opublikowany: 02.04.2020 | wyświetlono: 1112 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE