Moja Pina Colada

  • wyświetlono: 1375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Przepis znaleziony w książeczce z przepisami ale zmodyfikowany i w efekcie powstało pyszne ciasto.

zzewa

Składniki

BISZKOPT :
4 jajka ( M )
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szk mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ANANASOWA :
1 puszka ananasa
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1/2 szk wody
1/4 szk mleka
1 łyżka mąki tortowej
4 łyżki cukru

BISZKOPT KOKOSOWY :
4 białka
3/4 szk cukru
200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Moja Pina Colada

  • 1. BISZKOPT :
    Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste.
    Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto.
    Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Upieczony wystudzić
  • 2. MASA ANANASOWA :
    Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić.
    Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ).
    Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować.
    Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając.
    Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia.
    Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia.
    Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
    Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.
  • 3. BISZKOPT KOKOSOWY :
    Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru. Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut też w 170 stopniach. Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł.
    Na niego wyłożyć masę ananasową.
    Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy.
    Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieananasbiszkoptciastadeserykokosWielkanocboże narodzeniena specjalne okazjeciasta na świętamasy

Komentarze

Podobne przepisy

inwazja smaków

Dodane przez: Ewcia3010

Moja inwazja smaków

Placek porzeczkowo-budyniowo-kremowy...

3 bit

Dodane przez: ewrylka

Moja wariacja 3 bita

Klasyczny 3 bit jaki robiłam Miał...

Po rozkrojeniu w blaszce.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Szachownica-Moja Kombinacja Kubusiowa

Tanie i smaczne ciasto z efektem...

SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Mariola123

SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE, MOJA DELICJA

Sernik gotowany na biszkopcie jest...

TOFIK

Dodane przez: jolinka

Toffik z pianką

Mój pomysł na ciasto z masą kajmakową...

image-1jrk4p4

Dodane przez: Magster

CIASTO Z PIANKĄ ANANASOWĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

Ciasto a'la pina colada w lekko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE