Moja pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste.
Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto.
Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczony wystudzić
2.MASA ANANASOWA :
Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić.
Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ).
Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować.
Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając.
Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia.
Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia.
Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.
3.BISZKOPT KOKOSOWY :
Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru. Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut też w 170 stopniach. Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.
4.PRZEŁOŻENIE :
Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł.
Na niego wyłożyć masę ananasową.
Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu
Komentarze