Moja Pina Colada

5 (198 ocen)

Przepis znaleziony w książeczce z przepisami ale zmodyfikowany i w efekcie powstało pyszne ciasto.

Składniki:

  • BISZKOPT :
    4 jajka ( M )
    1/2 szk cukru
    16 g cukru waniliowego
    3/4 szk mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA ANANASOWA :
    1 puszka ananasa
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szk wody
    1/4 szk mleka
    1 łyżka mąki tortowej
    4 łyżki cukru

    BISZKOPT KOKOSOWY :
    4 białka
    3/4 szk cukru
    200 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Moja pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste.
    Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto.
    Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Upieczony wystudzić
  • 2. MASA ANANASOWA :
    Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić.
    Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ).
    Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować.
    Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając.
    Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia.
    Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia.
    Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
    Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.
  • 3. BISZKOPT KOKOSOWY :
    Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru. Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut też w 170 stopniach. Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł.
    Na niego wyłożyć masę ananasową.
    Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy.
    Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować