Ciasto Pina Colada

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto z dodatkiem syropu ananasowego i kawałeczków ananasów, przykryte kokosanką. Składnikami nawiązuje do znanego napoju Piña Colada na bazie anansa, mleka kokosowego i rumu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jaja
    - 100 g cukru
    - 120 g mąki tortowej
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka mleka
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - szczypta soli

    Do nasączenia biszkoptu --kilka łyżek rumu lub likieru Malibu (według uznania)
    2 łyżki soku z cytryny

    Beza kokosowa:
    - 4 białka
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 200 g wiórków kokosowych

    Krem:
    - 1 puszka ananasa (ok. 400 g) - 1 szkl. pozostałego syropu z ananasa
    - 1/2 szkl. mleka
    - 2 łyżki cukru waniliowego -2 łyżki cukru kryształu
    - 4 żółtka
    - 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
    - 200 g masła o temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i mleko. Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach, po czym stopniowo dodawać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając.
    Ciasto wyłożyć do blaszki 25 x 36cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180 st. C do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Zdjąć papier.
  • 2. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 25 minut. Wystudzić. Zdjąć papier delikatnie.
  • 3. Ananasa odcedzić z soku, odcisnąć, pokroić w dość drobno.
    Syrop przelać do garnuszka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ( jeśli brakuje do pełnej szklanki, można uzupełnić wodą).
    Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym i żółtkami, a następnie wlać na gotujący się syrop. Mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
    Miękkie masło ubijać mikserem, stopniowo dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.
    Gotowy krem wyłożyć na biszkopt nasączony rumem lub likierem Malibu wymieszanym z sokiem z cytryny, przykryć kokosową bezą. Lekko docisnąć i zostawić na jakiś czas w temperaturze pokojowej, żeby warstwy do siebie przywarły. Schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto przed podaniem powinno postać w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować