Ciastka paluchy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Straszne ciastka,mega chrupiące i pyszne. One wyglądają rzekłabym okropnie ale w smaku są genialne. Dla dzieci i nie tylko polecam.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki orzechów mielonych włoskich

    2 żółtka

    1 szczypta soli

    2/3 szklanki cukru pudru

    olejek migdałowy, aromat waniliowy

    200 g masła zimnego

    dekoracja:

    dżem truskawkowy, barwnik czerwony spożywczy w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciastka paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olejki, pokrojone masło. Ciasto wyrabiam robotem , albo rękoma ale bardzo krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia. Dzielę na dwie części. Formuję wałek jak na pierogi leniwe.
  • 2. Odcinam nożem po kawałku ciasta. Jeden paluch ma mieć ok 20-25 g. Kawałki ciasta roluję na długość palca. Co do grubości mają być cieńsze niż nasze palce bo urosną w piekarniku. Na końcu przyklejam migdały zblanszowane. Nożem robię nacięcia w kilku miejscach. Układam na papierze do pieczenia na desce. Wstawiam jeszcze do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik temp 220 stopni. Po nagrzaniu zmniejszam na 200 stopni i przekładam papier z ciastkami na blaszkę do pieczenia. Wstawiam i piekę 10 minut.
  • 3. Dżem zmiksowałam blenderem żeby nie miał kawałków owoców. Dodałam barwnik i wymieszałam. Ciastka dekoruję dżemem za pomocą tylki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować