Paluchy drożdżowe

3.25 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chodziły za mną już od dłuższego czasu, akurat nadarzyła się okazja, bo szliśmy na grilla, więc przygotowałam takie właśnie paluchy drożdżowe z serem i boczkiem. Możesz je serwować z różnymi sosami i dipami, wedle gustu i smaku i w zależności od nadzienia. Takie paluchy drożdżowe to świetna przekąska na imprezę, możesz je nadziać dowolnie, gwarantuje, że za każdym razem są równie smaczne. Ja środek przesmarowałam sosem pomidorowym z przyprawą do pizzy, rozsypałam ser i boczek i tyle!!! Oczywiście jak się domyślacie, zniknęły bardzo szybko, wszystkim smakowały, więc jeśli jeszcze nie znacie tych paluchów podaje przepis dalej. Moi chłopcy podjadali jeszcze ciepłe z blaszki, musiałam schować, bo w końcu bym nic nie zabrała ze sobą na tego grilla. Takie paluchy to również świetna alternatywa na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe

    500 g mąki pszennej luksusowej
    25 g drożdży świeżych - lub 7 g drożdży instant
    2 łyżki cukru
    125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    125 g masła

    Sos

    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    2 ząbki czosnku

    Dodatkowo

    100 g ulubionego tartego żółtego sera
    100 g boczku drobno pokrojonego
    2 łyżki sezamu do posypania
    2 łyżki czarnuszki do posypania
    1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztop i odstaw na bok, do przestygnięcia.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.
    Wsyp cukier na drożdże, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wbij jajka, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości.
    Przecier pomidorowy wymieszaj z olejem i wodą, wsyp zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy, lub użyj swoich ulubionych przypraw. Przeciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj, odstaw na bok.
    Ser jeśli używasz w kawałku zetrzyj na tarce, ja akurat miałam ser tarty.
    Boczek użyłam wędzony surowy, pokrój go dość drobno.
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkuj je na duży prostokąt, u mnie wielkości maty silikonowej.
    Ciasto przesmaruj po całości sosem, rozsyp ser i boczek, przyklep dłonią do ciasta.
    Zarzuć jeden koniec ciasta na drugi i krój w paseczki szerokości 1,5 – 2 cm, skręcaj je spiralnie i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Układaj w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się napuszą.
    Tak przygotowane paluchy posmaruj pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionym ziarnem.
    Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
    Smacznego!!!

Porady

Paluchy można nadziać dowolnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować