Serowo-francuskie paluchy z szynką

4.83 (229 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele przekąsek na słono, tym razem zrobiłam serowo-francuskie paluchy z szynką parmeńską z dużą ilością ostrej papryki a mimo to wcale nie były ostre J
Ważne jest aby użyć do nich wyrazistego w smaku sera żółtego np. parmezanu cz cheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem czosnkowym, na spotkanie z przyjaciółmi rewelacja!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 rulony świeżego ciasta francuskiego
    20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar
    10 dag szynki parmeńskiej
    Ostra papryka do posypania
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.83 (229 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szynki Przekąski

Serowo-francuskie paluchy z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto francuskie musi być dobrze schłodzone w lodówce. Szynkę parmeńską pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Jeden rulon ciasta francuskiego rozwinąć na papierze pergaminowym, posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem, posypać ostrą papryką-(nie żałować ) na to ¾ startego sera i szynkę parmeńską, rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem, posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z krótszej strony kroić na paski około 1,5 cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę.
    Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż będą złociste.

    Przestudzić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Ciasto francuskie Parmezan Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować