Paluchy Wiedźmy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Halloween zbliża się dużymi krokami,kto obchodzi już ma świetny pomysł na poczęstunek dla dzieciaków.My z moim przedszkolakiem przygotowujemy się do Balu Wszystkich Świętych,ale nie mogłam sobie odmówić zrobienia tych paluchów wiedźmy razem z synem,ale mieliśmy ubaw :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 szt.

    2 i 2/3 szkl.mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl.cukru pudru
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    1 jajko
    225 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:

    1 łyżka marmolady
    kakao do przypudrowania paluchów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluchy. 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść lub zrobić to przy pomocy robota.
    Kulę ciasta spłaszczyć,zawinąć w folię i wrzucić na 15 min.do zamrażalnika.
    Po tym czasie urywać małe kawałki ciasta,formować kulę następnie kulać walce,z jednej strony wbić migdał umazany w marmoladzie,uformować zgrabne palce,naciąć nożem.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy. 2. Przed pieczeniem dobrze schłodzić w zamrażalniku lub w lodówce,paluchy wtedy nie stracą na kształcie w trakcie pieczenia.
    Piec ok.10 min w temp.200 C,do zarumienienia.
    Po przestygnięciu przypudrować kakao i gotowe.

Porady

Ilość paluchów zależy od grubości jakie ukulamy,ja robiłam akurat grubsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Masło Migdały Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować