Ciasteczka na święta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka przekładane dżemem, idealne na Boże Narodzenie lub inne okazje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g mąki krupczatki
    250g masła
    100g smalcu
    120 ml cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżka octu
    1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    słoiczek dżemu lub marmolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasteczka na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać cukier i dobrze schłodzone masło, całość dokładnie posiekać.
    Wbić 1 jajko i 1 żółtko, dodać roztopiony smalec i ocet. Wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto uformować w kulę, zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć na 30 min do lodówki.
    Schłodzone ciasto podzielić na 2 – 4 części i rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
    Foremką wycinać ciasteczka, w połowie ciasteczek na środku zrobić otworki.
    Ciasteczka upiec na złoty kolor (ok. 15 min w temp. 160 – 180°C).
    Po wystudzeniu ciasteczka (jedno całe + jedno z otworkiem) skleić podgrzanym dżemem i posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast dżemu można zastosować nutellę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka Masło Jajka kurze Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować