Ciasteczka na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać cukier i dobrze schłodzone masło, całość dokładnie posiekać.
Wbić 1 jajko i 1 żółtko, dodać roztopiony smalec i ocet. Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 – 4 części i rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Foremką wycinać ciasteczka, w połowie ciasteczek na środku zrobić otworki.
Ciasteczka upiec na złoty kolor (ok. 15 min w temp. 160 – 180°C).
Po wystudzeniu ciasteczka (jedno całe + jedno z otworkiem) skleić podgrzanym dżemem i posypać cukrem pudrem.
Komentarze