Co robić gdy za oknem praży, człowiek głody ale nie jest w stanie zjeść nic konkretnego, wielogarnkowe gorące obiady odpadają na starcie. Można się wówczas poratować pyszną, sycącą i chłodną zupą!
Dla 3 osób
Składniki:
1 duży kubek jogurtu naturalnego lub kefiru (500 g)
4 duże rzodkiewki
3 ogórki zielone
1 ogórek małosolny lub kwaszony
4 jajka
koperek
grzanki
sól, pieprz
1.Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Grzanki najlepiej wykonać samemu. 4 kawałki suchego chleba (polecam pełnoziarnisty, jest lepszy w smaku), pokroić na małe kawałki i włożyć do piekarnika na 5-8 min. Przestudzić. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Wymieszać w salaterce z jogurtem, gdy jest zbyt gęsty można dodać mleka lub zimnej wody. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem, jak ktoś lubi można dodać także parę kropel octu. Podawać z jajkiem i grzankami.
Komentarze