Chłodnik

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Co robić gdy za oknem praży, człowiek głody ale nie jest w stanie zjeść nic konkretnego, wielogarnkowe gorące obiady odpadają na starcie. Można się wówczas poratować pyszną, sycącą i chłodną zupą!

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego lub kefiru (500 g)
    4 duże rzodkiewki
    3 ogórki zielone
    1 ogórek małosolny lub kwaszony
    4 jajka
    koperek
    grzanki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Grzanki najlepiej wykonać samemu. 4 kawałki suchego chleba (polecam pełnoziarnisty, jest lepszy w smaku), pokroić na małe kawałki i włożyć do piekarnika na 5-8 min. Przestudzić. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Wymieszać w salaterce z jogurtem, gdy jest zbyt gęsty można dodać mleka lub zimnej wody. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem, jak ktoś lubi można dodać także parę kropel octu. Podawać z jajkiem i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować