Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To mój pierwszy chlebek na domowym zakwasie z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i czarnuszki. Pieczony w piekarniku elektrycznym – wyrośnięty, pachnący i domowy.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3/4 szklanki domowego zakwasu
    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    1/3 szklanki mąki żytniej
    1 łyżeczka soli
    4 duże łyżki siemienia lnianego
    1 duża łyżka czarnuszki
    Mój zakwas:
    2 dag świeżych drożdży
    2 duże łyżki mąki pszennej
    1/3 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na zakwasie z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mój zakwas:
    Do słoika wsypać mąkę, dodać ciepłą wodę, pokruszone drożdże – wymieszać – odstawić w ciepłe miejsce. Przez 6 dni dodawać po2 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki ciepłej wody- wymieszać.
    Wykonanie: do miski wlać zakwas, dodać przesiane mąki, sól, 1/3 ciepłej wody i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odstawać od ręki. Na koniec dodać ziarna siemienia i czarnuszki – ponownie wyrobić ciasto. Uformować bochenek, włożyć do formy – u mnie podłużne naczynie żaroodporne, naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Przykryć chlebek i odstawić na 2 godziny by dobrze wyrosło. Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić chlebek i piec około 1 godziny do upieczenia chleba. Pod koniec pieczenia chlebek posmarować zimna wodą.

Porady

1. chlebek można upiec w foremce 2. do chlebka można dodać też inne ziarna np. słonecznika, dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować