Chleb pszenny na zakwasie żytnim

4.81 (225 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny, miękki, puszysty w środku i z chrupiącą skórką. Dodatkowo wzbogacony czarnuszką.

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 140 g zakwasu żytniego
    550 g mąki pszennej typ 750
    320 ml wody
    12 g soli
    1 łyżka czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.81 (225 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką, wodą, solą i czarnuszką. Wyrobić, ciasto powinno być dość zwięzłe i nie powinno się lepić.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach odgazować i zostawić w cieple jeszcze na 1.5 - 2 godziny.
  • Uformowany chleb 2. Ciasto wyjąć na blat i uformować bochenek. Naczynie żaroodporne (nie mam koszyczka), owalne, wyścielić bawełnianą ściereczką i posypać mąką. Włożyć chleb złożeniem do góry, przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą.
  • Wyrośnięty chleb 3. Wyrośnięty chleb wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
  • Nacięcia 4. Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Chleb 5. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z parą i 30 minut w temperaturze 190 stopni bez pary. Chleb kroić zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować