Chleb pszenny na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na odmianę domowy chlebek pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem czarnuszki, palce lizać.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150g zakwasu żytniego
    550g mąki pszennej typ 1850
    10g soli
    320ml wody
    1-2 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godzinki, po tym czasie odgazować, i ponownie zostawić na około 2 godzinki pod przykryciem.
  • 2. Chlebek umieścić w koszyczku do wyrastania pieczywa, poczekać aż wyrośnie, przełożyć delikatnie na blaszkę, możemy wykonać nacięcia aby chleb nam nie pękał w pieczeniu.

    Piec w temp. 230 st. C, około 10 min,po tym czasie zmniejszyć temp. na 190 st. C, polecam wstawić na spód blaszkę z wodą aby chleb był bardziej wilgotny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować