Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

5 (159 ocen)

Bardzo smaczny chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren, chrupiącą skórką i miękkim środkiem z średniej wielkości dziurkami.

Składniki:

  • ZACZYN:
    aktywny zakwas żytni - 2 łyżki
    woda – 100 ml
    mąka pszenna typ 650 - 75 g

    NAMACZANKA:
    siemię lniane – 45 g
    ciepła woda – 100 ml

    CIASTO:
    mąka pszenna typ 650 - 400 g
    mąka żytnia typ 2000 - 50 g
    świeże drożdże* – 10 g
    woda – 180 ml
    sól – 1 łyżeczka
    sezam – 30 g
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie 1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
  • Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie 2. Siemię lniane zalać ciepłą wodą, miskę również nakryć folią i odstawić na 12 godzin.
  • Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie 3. Po upływie 12 godzin wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namaczankę przełożyć do misy robota i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do czystej, suchej i obsypanej mąką miski. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania. Po godzinie ciasto odgazować.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka rozrostowego do wyrośnięcia. Będzie to trwało 2-3 godziny.
  • 5. Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.
  • 6. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Porady

*mój zakwas jest bardzo młody i mało aktywny, więc musiałam dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest bardzo aktywny chleb pieczemy na samym zakwasie, bez drożdży *jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia. *chleb upiekłam na podstawie przepisu @Alex_M, niemal z takich samych składników jak Ona. Zmieniłam jedynie kształt chleba i metodę pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka żytnia Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować