Chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kasze przepłukujemy dokładnie wodą, najlepiej na sitku.
2. Wypłukaną kaszę przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą.
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h.
4. Następnego dnia mieszamy kaszę i dolewamy wody tak, aby kasza była w całości pokryta wodą.
5. Odstawiamy przykrytą kaszę na kolejne 12h. Na górze będzie się tworzyć pianka.
6. Następnie odlewamy wodę, a kaszę blendujemy. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstego i klejącego budyniu.
7. Przekładamy do foremki. Najlepiej użyć silikonowej, jeśli będzie to brytfanka to wykładamy papierem do pieczenia.
8. Wkładamy masę w foremce do piekarnika i zostawiamy na noc najlepiej już w piekarniku.
9. Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Chleb cały czas niech będzie w piekarniku.
10. Po nagrzaniu chleb powinien się piec 55 minut.
11. Chlebek będzie zarumieniony. Skórka będzie twarda, a w środku lekki i wilgotny.
Komentarze