Chleb gryczany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Chleb na bazie niepalonej kaszy gryczanej i wody. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem soli himalajskiej!

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 400 g Kaszy gryczanej białej (niepalonej)
    600 ml wody
    + więcej do uzupełnienia
    5-10 g soli himalajskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kasze przepłukujemy dokładnie wodą, najlepiej na sitku.
    2. Wypłukaną kaszę przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą.
    3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h.
    4. Następnego dnia mieszamy kaszę i dolewamy wody tak, aby kasza była w całości pokryta wodą.
    5. Odstawiamy przykrytą kaszę na kolejne 12h. Na górze będzie się tworzyć pianka.
    6. Następnie odlewamy wodę, a kaszę blendujemy. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstego i klejącego budyniu.
    7. Przekładamy do foremki. Najlepiej użyć silikonowej, jeśli będzie to brytfanka to wykładamy papierem do pieczenia.
    8. Wkładamy masę w foremce do piekarnika i zostawiamy na noc najlepiej już w piekarniku.
    9. Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Chleb cały czas niech będzie w piekarniku.
    10. Po nagrzaniu chleb powinien się piec 55 minut.
    11. Chlebek będzie zarumieniony. Skórka będzie twarda, a w środku lekki i wilgotny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować