Chili con carne z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne połączenie mięsa wołowego z czekoladą. Idealne danie na chłodne dni.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
    1 duża cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    1-2 papryczki chili (lub sporo chili w płatkach)
    1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
    400 g pomidorów z puszki
    400 g bulionu wołowego
    1 średnia czerwona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70%)
    sól (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chili con carne z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym naczyniu podgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, kumin oraz chili. Chwilę podsmażyć, nie doprowadzając do zrumienienia się czosnku.
  • 2. Dodać wołowinę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory z puszki i bulion wołowy. Dusić około 20 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia.
  • 3. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę pogotować. Dodać odsączoną fasolę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • 4. Podawać z ryżem, pieczywem, tortillą lub nachos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Mięso Papryka Pomidor Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować