Pyszne połączenie mięsa wołowego z czekoladą. Idealne danie na chłodne dni.
45 min
Składniki:
500 g chudej mielonej wołowiny
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili (lub sporo chili w płatkach)
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
400 g pomidorów z puszki
400 g bulionu wołowego
1 średnia czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
2 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70%)
sól (opcjonalnie)
Chili con carne z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym naczyniu podgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, kumin oraz chili. Chwilę podsmażyć, nie doprowadzając do zrumienienia się czosnku.
2.Dodać wołowinę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory z puszki i bulion wołowy. Dusić około 20 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia.
3.Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę pogotować. Dodać odsączoną fasolę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
4.Podawać z ryżem, pieczywem, tortillą lub nachos.
Komentarze