Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso mielone, czerwona fasola, pomidory i ostra papryka to danie na pewno Wam posmakuje. Zapraszam po przepis na moją wersję tego dania.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    1 papryka czerwona
    5 małych ogórków korniszonów
    400 g pomidorów z puszki
    1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
    1/2 płaska łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
    szczypta oregano
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i wszystko razem chwilę smażymy.
  • 2. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ogórki. Wszystko razem chwile przesmażamy, dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, dodajemy oregano i paprykę wędzoną i chili, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 3. Dolewamy szklankę wody i wszystko dusimy pod przykryciem około 30 minut, pilnując aby nam się nie przypaliło.
  • 4. Teraz nadszedł moment aby do naszego dania dodać czerwoną fasolę (dokładnie ją wcześniej musimy wypłukać), oraz kukurydzę. wszystko doprawiamy teraz do smaku solą, pieprzem i chili. (uwaga danie ma być ostre, ale nie możemy przesadzić, każdy musi dopasować ostrość do swojego smaku). Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia, aż Nasze danie uzyska pożądaną przez nas konsystencję.

Porady

Danie podajemy gorące z pieczywem, ryżem lub tortille.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować