Mięso mielone po meksykańsku

4.5 (194 ocen)

Danie proste i błyskawiczne w przyrządzeniu, a przy tym smaczne i pożywne. Jest idealną alternatywę dla gulaszu. Może być podane z ryżem lub kaszą, najbardziej smakuje ze zwykłym chlebkiem.

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
    1 puszki czerwonej fasoli
    1 puszka białej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 puszkę pomidorów
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    2-3 cebule
    Ok. 0,5 l bulionu (może być z kostki)
    Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Mięso mielone po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebule. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Gdy mięso nie będzie już surowe, wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak by przykrył mięso). Doprawiamy do smaku przecierem pomidorowym i przyprawami. Dusimy na małym ogniu 20 min. Na koniec fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. delikatnie mieszając.

Porady

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Podawane jest z ryżem lub plackami z tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza Pomidory w puszce Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować