Chili con carne z wołowiną

4.48 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Nie wiem dlaczego to danie jeszcze tu nie trafiło:). Od lat wracamy do niego średnio raz w miesiącu, przygotowujemy jako szybki obiad do zabrania do pracy. To popularny, amerykański fast food podawany jak w mojej wersji najczęściej z wołowiną. Istnieją też inne odmiany tego dania, co pewnie jeszcze kiedyś zaprezentuję. Chili con carne podajemy z ryżem lub tortillą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
    2 cebule
    2 czerwone papryki
    3 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    1 puszka krojonych pomidorów
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    po szczypcie: sól, pieprz, kumin, oregano
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola czerwona Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować