Chili con carne z indykiem

4.25 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chili con carne z indykiem to sycące danie meksykańskie, które idealne sprawdzi się w kuchni w jesienne i zimowe dni.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    1 papryka czerwona
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    ¾ Passaty pomidorowej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    Przyprawy w proszku: papryka słodka, papryka ostra, oregano i kmin rzymski do smaku.
    Nać pietruszki
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Chili con carne z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebule i czosnek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni z olejem.
    2. Do garczka dodajemy oliwę do smażenia i przesmażamy mięso z indyka. Następnie do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, oregano, kmin rzymski, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy i przesmażamy chwilkę wszystko razem.
    3. Dodajemy passate pomidorową, pokrojoną paprykę, łyżeczkę cukru i podlewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut, aż sos się zredukuje.
    4. Pod koniec dodajemy kukurydze i fasolę oraz doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.
    5. Gotujemy jeszcze około 5-10 min. mieszając i dodajemy na koniec natkę pietruszki.
    Podajmy z ryżem, ziemniakami lub w placach tortilla.
    Opcjonalnie możemy dodać: kleks z śmietany, tarty ser oraz przyprawić sokiem z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola czerwona Indyk Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować