Moje CHILI CON CARNE

4.5 (180 ocen)

Moja wersja, wielokrotnie wypróbowana. Jedna z ulubionych potraw mojej rodziny :)

Składniki:

  • 50 - 60 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka bez kości)
    1 spora cebula
    1 papryka czerwona
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    sól
    przyprawa "Chili con carne" (u mnie firmy KOTANYI) lub ew. przyprawa kuchni meksykańskiej
    2 - 3 ząbki czosnku
    3 - 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Moje chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju w garnku lub głębokim rondlu.
  • 2. Mięso kroimy w niedużą kostkę, dokładamy do cebuli. Smażymy razem, aż mięso straci różowy kolor. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
  • 3. Dodajemy pomidory z puszki i sporą szczyptę soli, mieszamy i dusimy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 4. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną fasolę i kukurydzę, posiekany czosnek, mieszamy i dusimy 10 minut. Przyprawiamy 1 płaską łyżeczką przyprawy CHILI CON CARNE. Mieszamy i próbujemy. Jeżeli trzeba dodajemy przyprawy. Należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ przyprawa może być bardzo pikantna. Najlepiej dodawać po troszkę i próbować.
    Na końcu dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę podgrzewamy.
  • 5. Podajemy z ryżem na sypko lub z bułką. SMACZNEGO :)

Porady

To chili możemy wykorzystać jako farsz do tortilli. Danie z powodzeniem można przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko odgrzać. Można również zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mięso Papryka Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować