Puszysta chałka z kruszonką

  • wyświetlono: 3180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Puszysta, pięknie pachnąca i delikatnie słodka :) Łatwo się ją kroi i jest świeża również następnego dnia (został tylko jeden kawałek :) ) Wychodzi naprawdę duża, ale zadziwiająco szybko znika. Pokochacie z pewnością !

20180817_194046~2
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Chałka:
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
450 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko

Dodatkowo:
70 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g cukru
rozbełtane jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysta chałka z kruszonką

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 2. Pozostałą mąkę mieszamy z jajkiem, wodą oraz masłem, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje mi ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na 3 kawałki tej samej wielkości i rolujemy, aż uzyskamy piękne wałeczki o długości ok 25- 30 cm. Zaplatamy z nich warkocz, przekładamy go na blachę, a końce podwijamy pod spód. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut.
  • 4. Czas na kruszonkę. Mąkę, masło i cukier wkładamy do miseczki i rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.
  • Chałka5. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Wyrośniętą chałkę smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

    Smacznego! :)

Porady

Chałka wspaniale smakuje posmarowana solidną porcją masła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałkachlebciasto drożdżowekruszonkadrożdżówkapieczywochlebekciasto z kruszonkąchałka z kruszonkąchałka drożdżowadrożdżówka z kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

Znika z talerza w mgnieniu oka

Dodane przez: wera15_16

Puszyste ciasto z rabarbarem

Przepis pochodzi od mojej babci,która...

Puszyste ciasto z morelami

Dodane przez: joanna30

Puszyste ciasto z morelami

Ciasto jest niezwykle łatwe i zawsze...

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Dodane przez: Karioka

PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Proste i puszyste ciasto dla małych...

image-0g3hfev

Dodane przez: lucyna19

Puszyste ciasto z owocami

Uniwersalny przepis na ciasto z...

chałka

Dodane przez: Natalia Ch 1987

chałka

zrobione z córka

Ciasto z maślanką i kruszonką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z maślanką i kruszonką

Delikatne i lekkie ciasto z maślanką,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE