REKLAMA

Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami

wyświetlono: 199 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Chałka w tej wersji wyszła mi niezwykle pyszna. Co prawda nie na maśle tylko na oleju, nie na ucieranych jajkach tylko na całych. Pomimo tego wyszła niezwykle puszysta i delikatna. Pełna rodzynek. Co prawda padło pytanie gdzie kruszonka?, więc będzie następnym razem. Ta chałka była pieczona na szybki podwieczorek

opublikowany: 30.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki oleju
    pół szklanki cukru
    1 szklanka rodzynek

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do mąki wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka, dodajemy olej, rozczyn i rodzynki, zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy aż będzie gładkie. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie chałki: Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą część toczymy na stolnicy posypanej mąką na długie wałki, następnie zaplatamy jak warkocz. Można uformować jedną większą chałkę lub dwie mniejsze. Ja uformowałam dwie mniejsze.
  • 4. Pieczenie: Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut żeby trochę podrosła, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.
  • 5. Podanie: Upieczoną chałkę studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowa kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ciasteczko1990 ciasteczko1990

Chałka drożdżowa z rodzynkami

Najlepsza ze szklanką ciepłego mleka.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 19.10.2016 | wyświetlono: 1827 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Asica35 assss

CHAŁKA DROŻDŻOWA

W SAM RAZ NA ŚNIADANIE :)

kategoria: Pieczywo chałka opublikowany: 22.01.2018 | wyświetlono: 622 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE